Żywienie zwierząt a młóto browarniane

Każdy doświadczony hodowca zwierząt doskonale wie, jak istotną rolę odgrywa ich prawidłowe odżywianie się. Wówczas to bydło i trzoda chlewna dobrze rośnie oraz cieszy się dobrym zdrowiem. Dziś coraz powszechniej żywienie zwierząt hodowlanych jest oparte na produktach ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego. Jednym z nich jest młóto zwane powszechnie wysłodzinami browarnianymi.
W jaki sposób powstaje młóto browarniane?
Młóto to produkt odpadowy, który powstaje podczas procesu produkcji piwa, a zwłaszcza typu pils. Najczęściej pochodzi ono z jęczmienia, pszenicy, ryżu lub kukurydzy. Powstaje ono w czasie procesu warzenia piwa po odfiltrowaniu brzeczki przedniej w kadziach lub beczkach zaciernych. W jego skład wchodzą nierozpuszczalne w wodzie składniki zacieru w formie osadu z łusek, kiełek oraz drobin słodu.
Młóto browarniane to odpad, który nie jest w jakikolwiek sposób wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Niemniej dziś coraz powszechniej jest ono wykorzystywane jako cenna pasza w żywieniu bydła oraz trzody chlewnej.
Świeże wysłodziny browarniane zawierają w swoim składzie od 15 do 30 procent suchej masy i posiadają postać gęstej, wilgotnej śruty zbożowej. Wyglądem przypominają mocno wilgotną kaszę jęczmienną.
Browarniane młóto – półprodukt paszowy bogaty w cenne witaminy i minerały
Wysłodziny browarniane to produkt bogaty w takie witaminy i minerały, które są niezbędne w żywieniu trzody chlewnej oraz bydła, a zwłaszcza krów mlecznych. W młócie browarnianym zawarte są niemalże wszystkie składniki ziarna tego zboża, z którego zostało ono wytworzone. Wyjątek stanowią cukry, które są rozpuszczane w wyniku hydrolizy.
Browarniane wysłodziny zawierają w swoim składzie cenne dla zdrowia zwierząt hodowlanych białko, które to jest w 55 procentach chronione przed rozkładem w żwaczu.Ponadto charakteryzują się podwyższonym poziomem lizyny oraz obniżonym poziomem metioniny. Zawierają też w składzie wysoko strawne włókno i cukry w postaci pentozanów oraz pektyn. Jest to półprodukt bogaty w witaminy z B A i E.
Obecnie na rynku dostępne jest nie tylko młóto świeże, lecz także w postaci kiszonej oraz suszonej. I tak na przykład młóto mokre zawiera w swoim składzie:
- od 15 do 30 procent suchej masy
- od 3 do 4,5 procent włókna surowego
- od 6 do10 procent białka
- od 1,4 do 2,1 procent tłuszczu wysoko strawnego
Z kolei wysłodziny w postaci suchej zawierają:
- 24 – 27 procent białka
- 87 – 90 procent suchej masy
- 15 – 18 procent włókna surowego
- 7 – 8,7 procent tłuszczu wysoko strawnego
Czy warto żywić krowy młótem browarnianym?
Browarniane młóto to półprodukt, który z powodzeniem może być podawany bydłu mlecznemu oraz mięsnemu. Jest ono bardzo smakowite, zatem zwierzęta chętnie ją spożywają. Charakteryzuje się ono bardzo wysoką strawnością białek w jelicie cienkim, która dochodzi do 85 %. Wpływa to korzystnie na wzrost zawartości tłuszczu oraz kazeiny w mleku krowim.
Produkt ten można łączyć z kiszonką z kukurydzy oraz wytworzoną z traw. Ważne jest, aby podawać bydłu wysłodziny w odpowiedniej ilości. Dzienna dawka dla krów w okresie laktacji wynosi od 6 do 8 kilogramów. Natomiast młodym krowom powinno się podawać dziennie od 2 do 5 kilogramów młóta browarnianego.
Każdy hodowca powinien zdawać sobie sprawę z tego, że nadmiar tego komponentu może spowodować problemy z rozrodem oraz obniżać zawartość tłuszczu w krowim mleku. Tymczasem podawanie krowom młota we właściwej ilości sprawia, że dają ono dużo mleka, a ponadto posiadają one bardzo dobrą kondycję. Ich racice oraz szczecina są wówczas mocne, a ponadto zwierzęta są dorodne oraz cieszą się dobrym zdrowiem.
Najnowsze komentarze